Fri Frakt över 800:- | Fri Retur | Klarna & Swish

Hur tvättar man duntäcke och dunkuddar?

Täcken du köper utav oss rekommenderar vi inte att du tvättar mer än vad du behöver. Tvättråd kan ibland anges lite olika och det beror ofta på om det finns ett tättvävt anti kvalster tyg, NOMITE-Certifiering ska finnas på kudden eller täcket. Har du inte det rekommenderar man att du tvättar oftare än vad som behövs med ett så kallat allergivänligt täcke. Kvalitet spelar också in, högre kvalitet på ditt täckes råvaror gör att det andas och transporterar fukt bättre. I sin tur innebär det att du inte lika ofta behöver tvätta ditt täcke tex utan snarare ska torktumla det för att fräscha till och fluffa upp det.


Tvätta ditt duntäcke i 4 enkla steg

Tvätta täcken och kuddar tar tid - se till att du har tid att tvätta och torka produkterna ordentligt det tar nästan en heldag. Tvätta ett täcke / en kudde i taget.


1

Tvätta i 60 °C med ett skonsamt enzymfritt tvättmedel, extra viktigt om det är ett duntäcke annars skadas dunet av tvättmedlet. Använd INTE SKÖLJMEDEL. Använd normalt program utan förtvätt eller extra sköljning. 

2

Torktumla i en torktumlare som klarar minst 7 kilo för ett vanligt täcke och 5 kilo för en kudde. Lägg i Tennisbollar som puffar till täcket och fördelar materialet samtidigt som du torkar. Torkas de inte rätt klumpar materialet sig. Torktumlingen kan ta upp till 6 timmar

3

Ta ut täcket ur torktumlaren var 30 minute i ca 4-5 timmar och skaka så att stoppningen fördelas. Torktumlingen kan ta upp till 6 timmar. Viktigt i torkningsprocessen är att puffa upp materialet så de inte klumpar sig, då förstörs materialet och tappar sina egenskaper.

4

Materialet och framförallt dun, ska torkas ordentligt torrt. Dunbollarna i blött tillstånd trycks ihop och måste återfå sin spänst, annars är dom förstörda. Är den ordentligt torr? Lufta kudden eller täcket på ett stativ så den sjunker i temperatur innan du bäddar.

Visste du att...

Varje natt avger vi mer än en ½ liter vätska genom utandning och svett, delar av vätskan sugs upp av sängkläderna och bidrar till att fyllningen efter hand klumpar ihop sig. Täcket blir tyngre, isoleringsförmågan blir sämre, tyget får fläckar och till slut är tvättmaskinen enda utvägen. Många är lite rädda för att tvätta sina dunprodukter, men det enda man behöver komma ihåg är att ge sig själv tid – för det är inget man kan göra på bara en halvtimme.


Stora Tvättguiden för kuddar och täcken

10 steg hur du tvättar ditt duntäcke och din dunkudde guide ifrån Ringsted Dun

Vi hänvisar alltid till produktens tvättanvisningar. Var uppmärksam på att t.ex. silkesprodukter ska behandlas på annat vis. Men för de flesta bomullsprodukter ska du känna till de här tio sakerna, innan du sätter igång och tvättar:

  1. Planera tvätten på en dag då du ändå ska vara hemma, och kanske storstädar. Det tar nästan en hel dag
  2. Både ditt täcke och din kudde behöver tvättas i en tvättmaskin och sedan torkas i en torktumlare, som klarar minst 7 kilo för ett vanligt täcke och 5 kilo för en kudde
  3. Tvätta alltid ditt täcke och din kudde i 60 grader för att få dem ordentligt rena och döda kvalster.
  4. Tvätta dem alltid en åt gången och var för sig. Gör det eventuellt på två olika dagar
  5. Använd enzymfritt tvättmedel. Vi rekommenderar vårt tvättmedel Ringsted Dun, som också är astma- och allergivänligt
  6. Själva tvättiden är den samma som för normal tvätt i 60 grader, medan torktiden är längre
  7. Vi rekommenderar att du plockar ut täcket eller kudden ur torktumlaren, för att skaka och ”puffa” till dem, så att stoppningen fördelas och maskinen får lite luft. Gör det ca varje halvtimma under loppet av 4 timmar (minsta torktid innan innehållet är ordentligt torrt)
  8. Om din maskin stänger av sig när innehållet är yttorrt (vilket ju är bra vid torktumling av vanliga kläder), kan du ”lura” maskinen med en våt handduk. På så sätt förlängs torktiden, så att stoppningen torkar – även i kuddens mitt
  9. Är kudden eller täcket torrt nu? Om du tycker att täcket eller kudden är torr, ska den få lov att sjunka i temperatur och luftas på ett räcke eller torkstativ innan du ”packar in den i” sängkläder och bäddar din säng
  10. Om du inte har maskiner som klarar uppgiften, eller tiden och möjligheten, så behöver du inte oroa dig. De flesta tvätterier kan hjälpa dig. De har som regel både maskinerna och expertisen till det


Att tänka på :

Rätt tvättmedel och inget sköljmedel

När du tvättar din dunprodukt tänk på att använda ett enzymfritt tvättmedel så du inte skadar dunets skyddande lanolin i kudden eller täcket. Vi rekommenderar dig köpa ett duntvättmedel för bästa effekt som återfuktar dunet med naturliga oljor och fetter. Använd INTE SKÖLJMEDEL, det torkar ut dunet

Viktigaste regeln när man tvättar dun:

Se till så att fyllningen är ordentligt torr innan du bäddar - torkningsprocessen tar tid

Ett litet trick: 

Väg täcket innan du stoppar in det i tvättmaskinen och skriv ner vikten. När du tycker att täcket är tillräckligt torrt väger du det igen. Om täcket väger mer än tidigare har det inte torkat färdigt.

Tvätta gärna, men inte för ofta

Ungefär 2 gånger om året max eller vid behov helst – eftersom tyget blir tunnslitet och dunet mister sin elasticitet. Kvalitetsprodukter ifrån våra leverantörer håller sig fräschare bättre och längre. Det har inte samma behov av kontinuerlig tvätt som ett täcke utan kvalsterallergimärkning eller lägre kvalitet.

Tempurkuddar - Ska inte tvättas

Man får absolut inte tvätta en tempurkudde då vatten får materialet att stelna och tappa sin funktion. Man kan säga att materialet dör där den träffas av direkt vätska, alltså inte av att du svettas eller dreglar lite under natten.  Dessa kuddar ska man endast lufta.