Fri Frakt över 800:- | Fri Retur | Klarna & Swish

Allergi Guide - Allergivänliga Duntäcken & Allergivänliga Dunkuddar:


Vad ska man välja dun eller syntet vid kvalsterallergi?

Allergi mot dun och fjäder är ovanligt och en liten del av vår befolkning är allergiska mot dun och fjäder. Vi rekommenderar alltid naturmaterial för att det andas och transporterar undan överflödig värme bäst. Kvalster trivs i varma fuktiga miljöer och du bör välja en produkt som andas bra och även har kvalsterskydd inbyggt (NOMITE eller Astma & Allergiförbundet). Oavsett vad du väljer av syntet eller dun så behöver produkten ha en av de tidigare nämnda märkningarna för att den ska vara fri från kvalster och kvalsterallergener.

              

Kan småbarn sova med duntäcken?

Vi rekommenderar alltid naturmaterial för att det andas och transporterar undan överflödig värme bäst. Blir det varmt och fuktigt trivs tex kvalster väldigt bra i den miljön.  Våra duntäcken har kvalsterskydd inbyggt, har Europas strängaste reningskrav på produkten och har miljömärkningar såsom OEKO TEX standard 100 klass 1 som innebär att det rekommenderas för spädbarn och är fritt från skadliga ohälsosamma kemikalier.

Vad är kvalster?

Kvalster är små små spindelliknande djur som trivs bra i fuktiga och varma material där dom kan föröka sig och lägga ägg. Oavsett material så har kvalstren en tendens att ta sig in och föröka sig men de föredrar just fuktiga och tempererade material. Det enda naturliga material som kvalstren har som fiende är Silke då de avskyr silket och undviker gärna det. Det är inte kvalstren i sig vi är allergiska emot utan det är deras avföring och när de väl tagit sig in i kudden eller täcke är det svårt att bli av med detta trots upprepad tvätt. En säng brukar man säga ökar i vikt med 1% per år i rent ”skit” från din kropp såsom kroppsvätskor, hudavlagringar, kvalsteravföring och så vidare. Det vi har närmst oss hela natten  blir en sanitär olägenhet om vi inte fräschar upp, tvättar eller förnyar sängkläder, kuddar och täcken.

Kvalsterskydd i kuddar och täcken hur fungerar det? 

Det som man oftast är van vid är att läkare rekommenderar kvalsterskydd som man sätter runt kudde täcke eller sin madrass.  Ett fodral som är tättvävt för att kvalster inte ska kunna ta sig ut, en lösning som också är kostsam. Vi anser dock att det är lite onödigt när du kan köpa en ny kudde eller ett nytt täcke för samma eller nästan samma peng med inbyggt kvalsterskydd. För att du ska få ett ordentligt skydd mot kvalster behöver man titta på kuddar oavsett material som innehåller märkningen NOMITE eller Astma och Allergiförbundet. Märkningen ifrån dessa två innebär att kudden eller täcket har ett tyg som är så pass tättvävt att kvalstren inte kan ta sig in i produkten. En kombination av kvalsterskyddande tyg (NOMITE, Astma & Allergiförbundet), rätt kvalitativt material i kudden eller täcket som andas bra tillsammans med att den ska vara tvättbar i 60 grader hjälper dig som kvalsterallergiker att sova gott hela natten med rätt kudde.  


Certifieringar och märkningar


Astma & Allergiförbundet - Kvalster; Astma och överkänslighet:

Astma- och Allergiförbundet är ett svenskt riksförbund för allergiker. Dom arbetar för att ett friskare liv för alla med astma, allergi eller överkänslighet och öka förståelsen. Märkningen innebär precis som med NOMITE att du har en kvalsterfri allergivänlig produkt med ett tättvävt tyg som hjälper.

Alla Mille Nottis duntäcken och dunkuddar rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.

NOMITE  - Kvalsterskydd:

Ett inbyggt kvalsterskydd i ditt täcke som säkerställer att kvalster inte kan ta sig in. Säkerställer att kvalsterallergiker också kan få en god natts sömn i fiber eller dun täcken och kuddar. Märkningen är din garanti att produkten inte innehåller kvalster och framförallt att tyget är tätt vävt så att kvalster inte kan tränga sig igenom. Märkningen finns både på fiber och duntäcken. Du behöver inte köpa ett kvalsterskydd om du har en produkt med NOMITE märkning.

 Alla våra dunkuddar och duntäcken ifrån Ringsted dun och Engmo dun har NOMITE märkningen.

Nordiska Astma & Allergiförbundet - kvalster, astma och överkänslighet: 

Under 2018 lanserade Astma- och Allergiförbundet i Sverige, Norge och Danmark en gemensam nordisk produktmärkning, Asthma Allergy Nordic. Granskning av kuddar och täcken sker av Astma- och Allergiförbundet i Norge för den Nordiska märkningen.

OEKO-Tex Standard 100 - Hälso och miljömärkning kemikaliefritt:

Oeko-Tex® 100 är en världsomfattande hälso och miljömärkning för textila råvaror och slutprodukter. Märket ska garantera att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem. Oeko-Tex® standard 100 gäller den färdiga produkten och märket garanterar att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilen. Confidence in textiles. Produktklass 1 Standard 100 innebär att det är rekommenderas för spädbarn och småbarn upp till 3 år, kuddar, täcken och sängkläder. 

Alla våra kuddar och täcken har  OEKO-Tex Standard 100

Svanen - Hälso och miljömärkning kemikaliefritt:

Svanenmärket är ett Typ 1 miljömärke (ISO 14024). Dit hör världens mest trovärdiga och tuffa miljömärken. Svanen är Nordens officiella miljömärke. Miljömärkning Sverige arbetar på uppdrag av regeringen och utan bransch- eller vinstintresse.  

Dunserien Omtanke ifrån Ringsted dun kuddar och täcken är Svanenmärkt


Märkningar och certifieringar att kika efter

Olika märkningar har betydelse beroende på vad man kan vara känslig emot. Nedan finner ni de viktigaste man behöver hålla koll på vid sitt köp.NOMITE

Säkerställer att kvalsterallergiker också kan få en god natts sömn i fiber eller dun täcken och kuddar. Märkningen är din garanti att produkten inte innehåller kvalster och framförallt att tyget är tätt vävt så att kvalster inte kan tränga sig igenom. Märkningen finns både på fiber och duntäckenAstma & Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundet är ett svenskt riksförbund för allergiker. Dom arbetar för att ett friskare liv för alla med astma, allergi eller överkänslighet och öka förståelsen.OEKO-Tex Standard 100

Oeko-Tex® 100 är en världsomfattande hälso och miljlömärkning för textila råvaror och slutprodukter. Märket ska garantera att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem. Oeko-Tex® standard 100 gäller den färdiga produkten och märket garanterar att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilen. Confidence in textilesSvanen

Svanenmärket är ett Typ 1 miljömärke (ISO 14024). Dit hör världens mest trovärdiga och tuffa miljömärken. Svanen är Nordens officiella miljömärke. Miljömärkning Sverige arbetar på uppdrag av regeringen och utan bransch- eller vinstintresse. 
GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för ekologiska kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. Kedjan innefattar flera steg; odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. Ekologisk märkning.Nordiska Astma & Allergiförbundet

Under 2018 lanserade Astma- och Allergiförbundet i Sverige, Norge och Danmark en gemensam nordisk produktmärkning, Asthma Allergy Nordic. Granskning av kuddar och täcken sker av Astma- och Allergiförbundet i Norge för den Nordiska märkningen.