Fri Frakt över 800:- | Fri Retur | Klarna & Swish

Kuddguiden - Vilken kudde ska jag köpa?


Fyra viktiga frågor att ställa dig själv vid ditt val av sovkudde:

  1. Vilken sovställning har du, Sover du på sida, rygg eller mage?
  2. Vilket fyllnadsmaterial föredrar du?
  3. Höjden på kudden & Sängens fasthet
  4. Ergonomi - Ligg rätt och avlasta nacken


1) Påverkar min Sovposition kuddvalet?

Att sova på sida eller rygg anses vara de mest ergonomiska positionerna där kroppen får avlastning hela vägen medans på mage eller halvt på mage inte är lika ergonomiskt vilket kan resultera i nack och ryggproblem med tiden. Din sovposition avgör kort och gott vilken höjd på kudden du ska ha. 


Sidosovaren

Kuddhöjd: Medium eller Hög

Den som sover på Sidan behöver ofta ha en mellan till hög kudde eftersom du ska fylla ut utrymmet mellan sängen och nacken/halsen. Då behövs ofta lite mer fyllning. Är du bredaxlad ska du absolut ha en hög kudde. När du ligger på sida ska du ligga i en så rak linje som möjligt med ryggrad och nacken. För låg kudde lutar huvudet neråt och för hög ligger nacken vridet för högt. Du behöver en fastare och tjockare kudde om du sover på sida så att din nacke får ett bra stöd. 


Ryggsovaren

Kuddhöjd: Låg eller Medium

Passar bäst med en mellanhög eller låg kudde.  Bakhuvudet ska sjunka ned i materialet och nacken ska få stöd. Sover du på rygg är det viktigt att inte ha en för hög kudde då du täpper till luftvägarna och ligger snett med nacken. Snarkningar kan bland annat bero på för hög kudde förutom en mängd andra faktorer.Magsovaren

Kuddhöjd: Låg

Låga kuddar rekommenderar vi för magsovare. Ligger du på mage så har huvudet ingen naturlig plats att ta vägen utan du får vrida huvudet, lägger man till en kudde som är för hög trycks nacken upp och hamnar i fel position. Sov med en låg kudde, men försök vänja dig vid att sova på rygg eller sida då din nacke får en onaturlig böjning bakåt och ligger spänd hela natten.


2) Vanligaste kuddfyllningarna för en Sovkudde


Dun
Dunkuddar i Gåsdun, Myskanddun & Anddun blandat med fjädrar. Mjuk, bra stöd, formar sig väldigt bra och ger en mjuk gosig Känsla

Tempur

Patenterad variant av memory foam kuddar. Tydligt ergonomiskt format stöd för nacken

Silke
Silkeskudde blandas ofta ut
med syntet/fiber fyllning. Naturnära mjuk och stabil känsla

Fiber
Syntet eller Microfiber är ett konstgjort material. Fast och stabil känsla3) Vilken höjd på kudden passar mig och min Säng/Madrass?

En kudde som låter bakhuvudet få sjunka ned i kudden men samtidigt stöttar upp nacken är viktigt för en god natts sömn. Kuddar kommer i tre olika höjder oftast, Låg kudde, Mellanhög kudde eller en Hög kudde. Din sovposition påverkar också kuddvalet som vi också går igenom i guiden.

Låg Kudde

Låga kuddar rekommenderar vi för magsovare eller för dig som sover på rygg och verkligen vill ha en låg kudde. En låg kudde passar ofta dig som har en mjuk säng och får sjunka ned i madrassen ordentligt

Mellanhög Kudde

Passar dig som sover på rygg och sidan. Har du en mjukare säng eller inte så breda axlar är en mellanhög perfekt för dig som är sidosovare. Sover du på rygg passar en Mellanhög perfekt då bakhuvudet ska sjunka ned och nacken få stöd.

Hög Kudde

Passar bäst för dig som sover på sidan, för att fylla ut utrymmet mellan säng och nacke. Din axelbredd har en inverkan på höjden här med. Passar bäst för de som sover på sidan.4 ) Rätt kudde avlastar din nacke Ergonomiskt rätt

Rätt kudde är varken för hög eller låg utan lagom och ger dig stöd för nacken oavsett om du sover på rygg eller sidan. På bilden kan vi se vad som händer på rygg eller sidan när man har en för hög eller för låg kudde. Lagom är alltid bäst och materialet ska fylla upp under din nacke men låta bakhuvudet få sjunka ned. I kombination med våra övriga tips såsom hur mycket din säng tillåter dig att sjunka ned tillsammans med vilken sovposition du har avgör sen i sin tur att du hamnar rätt.


För Låg kudde

Huvudet faller nedåt och du hamnar med sträckt nacke i en position man ofta kompenserar med en extra kudde. För låg kudde kan ibland bero på att din gamla är utnött och behöver förnyas eller att den inte passar till din säng. Sidoliggare behöver oftast en lite högre kudde.

För hög kudde

Trycker huvudet i sidoposition uppåt så att nacken på sidan spänner sig hela natten. Ryggposition kan påverka snarkningar då du trycker upp huvudet och försvårar för luftvägarna. För hög kudde "lyfter" din kropp från madrassen och drar i nacken ordentligt.

Rätt kudde

Det låter svårare än vad det är, men rätt kudde är en bra vän hela natten som låter din nacke få avlastas. På rygg ska bakhuvudet få sjunka ned men materialet ska stötta upp i nacken. På sidan fyller den lagom ut området mellan madrass och din nacke.