Fri Frakt över 800:- | Fri Retur | Klarna & Swish

Varför är dun ett bra material för kuddar och täcken?

Din kropp alstrar sin egen värme så om du svettas eller fryser beror på din individuella temperatur och på temperaturen i sovrummet.
Alla människor upplever temperatur, värme och kyla olika. Dun har egenskaper som andas och håller kvar lagom mycket värme, men släpper igenom överskottet.  Till kuddar är dun ett mjukt formbart material som tillsammans med småfjäder skapar en mysig ombonad känsla samtidigt som det ger ett bra stöd. Ett riktigt bra duntäcke ska kännas nästan helt viktlöst ovanpå en, nästan som ett fluffigt moln bara. Det finaste, största och starkaste dunet härstammar från områden med stora skillnader i dag- och nattemperatur. Änderna har utvecklat en förmåga att hålla värmen under kalla nätter och samtidigt ha det skönt och behagligt under varma dagar och det i samma fjäderdräkt.

Hemligheten hittar man i det skyddande fettlager, lanolin, som bidrar till att fjädrarna är smidiga, tåliga och vattenavvisande, vilket bidrar till att sjöfåglar håller sig torra och varma.


Det finns olika sorters dun som man fyller kuddar och täcken med...

Stora dunbollar ger en bättre isoleringsförmåga än mindre dunbollar och har högre bärighet eller “fluffighet”. Fjädern isolerar mindre bra, men ger en bra stadga som fyllning i kuddar. Dun är ett enastående isoleringsmaterial och med sin låga vikt lämpar det sig ytterst väl som fyllning i täcken och kuddar

Det finns några olika varianter av dun som idag används för att skapa kuddar och täcken anddun, myskanddun, gåsdun och världens finaste dun ejderdun. Vilket dun man använder spelar stor roll för ditt täcke eller kudde. Därför säljer vi bara dun ifrån de bästa leverantörerna som sätter höga krav på i hela produktionsledet på dun tillverkning. 

Gäss är en större fågel som lever längre än änder vilket ger större och luftigare dun. Större dun ger en bättre isoleringsförmåga än mindre dun och har högre bärighet. Oftast är gåsdun bättre än vad anddun är men det handlar också om vart dunet kommer ifrån, om fåglarna får leva ett fritt långt välmående liv i ett kallare klimat så dunets fulla egenskaper utvecklas. Några av Myskandens dun egenskaper påminner om ejderdunet, framförallt med isoleringen och bärigheten. Ejderdunets dunbollar är gråa jämfört med andra dunsorter och plockas förhand ifrån Ejderfågelns bo. Detta är världens finaste och lättaste dun som har otroliga isoleringsegenskaper, tar man ejderdun och gnuggar mellan händerna känner man en härlig värme direkt. 

Billigare dunprodukter innehåller som regel sämre dunkvalitet, så prisskillnaderna mellan olika butiker beror oftast på olika kvalitet på fyllningen men kan också vara skillnad i tyget som omsluter dunfyllningen, den måste också kunna andas 

Vad betyder bärighet ?

Dun är världens bästa isoleringsmaterial och ett stort och luftigt dun isolerar bättre än en liten och platt fjäder. På fackspråk kallas denna isoleringsförmåga ”bärighet” och här skiljer sig dun från andra material. Det betyder att ett duntäcke alltid har högre bärighet (bättre isoleringsförmåga) än ett täcke med fjäder eller något syntetiskt material. Ett äkta duntäcke måste innehålla minst 51% dun. Bärigheten anger dunets isoleringsförmåga och kvalitet. En hög bärighet innebär att dunet är lätt, luftigt och isolerar bra eftersom det innehåller mycket luft – det är just den stillastående luften i dunet som bevarar kroppsvärmen. Ju sämre kvalitet det är på dunet och ju fler fjädrar det innehåller, desto sämre bärighet och isoleringsförmåga. Bra dun av hög kvalitet kan, under förutsättning att de behandlas korrekt, bevare sin bärighet och spänst under många år.

Mätning av bärighet

Före 2019 mättes bärighet i en skala upp till 13, där 13 var den bästa och mest isolerande. Denna mätmetod har nu uppdaterats för att matcha den bärighet som är känd från sovsäckar och dunjackor. Förändringen innebär att det i framtiden kommer att finnas en ny bärighet på produkterna.
I framtiden kommer bärighet att mätas i en ny skala upp till 900. Även om bärighet nu kallas något annat är det exakt samma produkter i fråga.
Ett exempel på detta är en 90% europeisk myskand dun som tidigare hade en bärighet på 11. I framtiden har den en bärighet på 725. Men fyllningen (dun) är exakt samma.

Dunmärkningar EDFA

European Down & Feather Association bidrar vi till att främja djurskyddet och konsumenternas intressen. Under 2010 förband sig medlemmarna att uppfylla kraven gällande spårbarhet och en uppförandekod där man sätter hårt mot hårt när det gäller djurplågeri och plockning av levande fåglar. Genom systematisk registrering kan dunet nu spåras ända tillbaka till köttleverantören, informationens riktighet kontrolleras regelbundet av neutrala experter. För mer information hänvisar vi till EDFA’s egen hemsida: www.edfa.euDownafresh Greenline

Downafresh® greenLine är din garanti för en ren kvalitetsprodukt som tillverkas i enlighet med de strängaste tvättkraven i Europa. Detta innebär att råa fjädrar tvättas tills de uppfyller de höga hygienkraven och sedan torkas vid mer än 100 ° C. Detta garanterar avlägsnande av: H5N1 (fågelinfluensa), keratin (våg från dun och fjädrar), bakterier, mögel, tvålrester och andra organiska rester.

Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse (sv. Djurens beskydd) är Danmarks största djurskyddsförening, och har 80 000 medlemmar. Dess beskyddare är Danmarks drottning Margrethe. Organisationen ägnar sig åt djurskyddsfrågor.